Posted on: 31 december 2021 Posted by: Naru's Gemstones Comments: 0

Zirkoon – het oudste kristal ter wereld!

Zirkoon: De ultieme recycler

Toen de aarde voor het eerst werd gevormd, meer dan 4,5 miljard jaar geleden, zag het oppervlak er waarschijnlijk niet zo uit als nu. Er is maar weinig bewijs van hoe onze planeet er toen uitzag omdat die oerkorst bijna volledig is “gerecycled”. Landschappen zijn aangetast door erosie, platentektoniek verandert voortdurend oud gesteente in nieuw, lavastromen verharden in frisse landschappen. De aarde heeft dus goed zijn best gedaan om deze informatie te verhullen.

Maar… er is bewijs! In 2001 hebben onderzoekers namelijk in Jack Hills (Australië) een zirkoon gevonden van 4,4 miljard jaar oud! Hiermee kan de zirkoon benoemd worden tot oudste kristal ter wereld. Het zijn net kleine tijdcapsules die de chemische vingerafdrukken van deze extreem vroege tijd bevatten. Zirkoonkristallen zijn namelijk zo taai dat ze vaak de intense temperaturen en druk van dit recyclingproces overleven, waarbij ze aanwijzingen behouden over de omgeving waarin ze oorspronkelijk zijn gevormd. Hoe gaaf is dat?!

Wat is er bijzonder aan zirkoon?

Zirkoon is te vinden in een breed scala aan kleuren. Van kleurloos tot geel en bruin. En oranje en rood tot blauw en zelfs groen. Vandaar dat zirkoon soms niet op het eerste gezicht herkend wordt. Toch zijn er een aantal eigenschappen die een zirkoon kunnen ‘verraden’, zelfs nog zonder edelsteenkundige instrumenten!

Allereerst heeft zirkoon heeft een zeer hoge glans, namelijk een diamantglans. Aangezien er maar weinig edelstenen zijn die zo’n hoge glans hebben, is een zirkoon makkelijk te onderscheiden tussen andere edelstenen met een glas- of zijdeglans.  

Daarnaast is zirkoon te herkennen door zijn hoge dubbelbreking. Als je schuin door de kroon kijkt (dit is het bovenste deel van een edelsteen), dan zie je een sterke verdubbeling van de paviljoenfacetten. Dit zijn de geslepen vlakken aan de puntige onderzijde van een facetgeslepen steen.  

Niet te verwarren met zirkonia!

Voor iedereen die een cursus Edelsteenkunde heeft gevolgd, is dit er waarschijnlijk meerdere keren in gestampt. Maar laten we het vooral nogmaals benadrukken:

Een zirkoon mag nooit en te nimmer worden verward met een Cubic Zirkonia (in de volksmond beter bekend als zirkonia)!  Allereerst is een zirkoon een natuurlijke edelsteen (deze komt dus uit de grond), terwijl (cubic) zirkonia een synthetische variant is. Ofwel: man-made! Zirkonia is in de jaren ‘70 door de mens ontwikkeld als goedkope imitatie van diamant. Naast het feit dat de namen mogelijk verwarring opleveren, zijn zij compleet verschillend van elkaar. De enige overeenkomst is dat ze beiden het element zirconium bevatten in hun chemische samenstelling.

Specificaties:

Chemische formule:       ZrSiO4  (Zirconium Silikaat)
Streepkleur:                      Wit
Kristalstelsel:                    Tetragonaal
Kleur:                                   Kleurloos, geel, bruin, oranje, rood, blauw en groen
Hardheid (Mohs):             7,5         
R.I. / Brekingsindeces:  1.810 – 2.024
Dubbelbreking:                +0.002 tot +0.059                                           
Dichtheid:                          3.93 -4.73
Breuk:                                  Slecht
Splijting:                            Conchoïdaal / schelpachtig
Glans:                                  Diamantglans
Helderheid:                       Doorzichtig tot opaak

Alle edelstenen uit deze post zijn afkomstig uit onze eigen collectie. Interesse? Informeer naar de specificaties en prijzen via e-mail: info@narus.nl of Whatsapp.

Categories: